CNC Talaşlı İmalat

 

Günümüzde tarim ve diger insan is gücü gereksinimini azaltmak ve seri imalata yani fabrikasyona gecebilmek icin makinalar ve bu makinalar icin takim tezgahlari tasarlanmistir. Diger makina sanayi ve otomotiv sanayinden sonra tarim makinalari imalatinda da kullanilmaya gereksinim duyulmustur.

Bu tasarimcilarin amaci basta da degindigimiz gibi insan gücünü daha hizli, güvenilir ve verimli aletlerle degistirmek olmustur. Uzun yillar bu tezgahlarda köklü bir degisiklikler olmamistir. Ama sürekli bir gelisme kaydedilmistir. Cagimiz bilgisayar teknolojisine bürünmesi, metal kesme islerinde bir cag acmis olmaktadir.

Bu olay genellikle “Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrol” olarak isimlendirilir. Kisa adlandirilmasi ise CNC’ dir. Bu tür takim tezgahlari diger sanayi kollarindan sonrada tarim makinalari sanayine sicramis ve üreticileri bu tezgahlara yatirima sevk etmistir. Bu sayede tarim makinalari sanayi Avrupa standartlarina yaklasma egilimi göstermis ve imalatta seri, hatasiz üretime baslanmistir. Bu calismamizda CNC ‘nin tanitilmasi, tezgah cesitleri ve programlama tekniklerine deginilecektir.

CNC ile, Somun, Vida, Burc, Mil, Pul, Civata, Saplama, Elektrik ve Elektronik Parcalar, Oto Parcalari, Gaz Kontrol Parcalari, Vana Parcalari, baglanti elemanlari, Kayar Otomat ve CNC Torna Otomat parcalari, Mekanizma Parcalari imalati yapilmaktadir.